Ennél az előhűtés típusnál, mindkét forrást (vagy hálózati) és jeges vizet is használunk a tej hűtésére, ahol a tejet közvetlenül lehűtik 4 oC-ra mielőtt a tartályba kerülne. Ez 1x2 lemezes hűtővel vagy 2x egy lemezes hűtő segítségével érhetjük el.

Miért az instant hűtés?

  • a leggyorsabb hűtés és minden tekintetben a legjobb megoldás a baktériumok elszaporodását és a tej kiválasztódása szempontjából
  • összekeverni a hideg tejet a már hűtött tejjel, mindig jobb, mint a meleget a hideggel (baktérium elszaporodás, íz hatás)
  • a lényeg az, hogy a tej a lehető leghamarabb hideg legyen. A hűtési folyamatra nincs hatással a külső hőmérséklet, elavult kondenzációs egységek, rosszul korrigált hűtőkörök, stb. A nagyobb tartályoknál, annál fontosabb. A tejminőség csökkentésének pénzügyi következménye van, mert ha a hűtési folyamat egyik eleme nem működik, nagyon nagy hatással van a tejre a nagy tejhűtő tartályoknál.
  • a lemezes hűtő által felmelegített vizet télen az állatok itatására lehet használni. (Energia megtakarítás = pénzügyi megtakarítás). Ez segíti az állatok emésztését, amely a magasabb tejtermelésben tükröződik jobb zsír és fehérje tartalommal.
  • a jég bankos tejhűtő tartály rendszer működtethető az olcsóbb éjszakai áramról.

Instant hűtő típusok

Teljes

A jég bank tartályos tejhűtő sorozata kevésbé bonyolult és olcsóbb megoldást kínál, hiszen a jeges víz készítő rendszer, már a tartály köré van építve.  Valóban a jeges víz lehűti a tejet 4 oC-ra a jeges víz szivattyú és lemezes hűtő segítségével, mielőtt a tartályba kerülne.  Ez a megoldás a 7150 l feletti hűtőkre érvényes.

Osztott működtetés van a Packo jégképző és a Packo tároló tartálynál 8000 l-es kapacitástól.

Mindkét esetben az előhűtő 1x2 lemez vagy 2x egyes lemez. A tejet először előhűtjük csap vagy kútvízzel, majd később azonnal a jeges vízzel lehűtjük a 4 oC-os tárolási hőmérsékletre.

Mind az osztott mind a teljes instant hűtés esetében, olcsóbb az éjszakai áram használata.